atasehir escort maltepe escort pendik escort maltepe escort alanya escort antalya escort konya escort tuzla escort kartal escort Yorgun kurbanl─▒k etin dayan─▒kl─▒l─▒─č─▒n─▒ azalt─▒yor - Adana FM
Adana FM

Yorgun kurbanl─▒k etin dayan─▒kl─▒l─▒─č─▒n─▒ azalt─▒yor

Yorgun kurbanl─▒k etin dayan─▒kl─▒l─▒─č─▒n─▒ azalt─▒yor

─░sa Tahta, “Bu nedenle kesime al─▒nacak hayvanlar ┼čehir d─▒┼č─▒ndan ta┼č─▒tlarla getirilmi┼čse yaz─▒n 12-14 saat, k─▒┼č─▒n 10 saat dinlendirilmelidir.” dedi.

─░sa Tahta, AA muhabirine yapt─▒─č─▒ a├ž─▒klamada, kurbanl─▒klar─▒n kesiminde hijyen ko┼čullar─▒na dikkat etmenin, g─▒da g├╝venli─činden saklama s├╝relerine┬áolumlu etkileri oldu─čunu s├Âyledi.

Hijyenik kesimin, bozulmaya┬áneden olacak mikroorganizmalar─▒n ete bula┼čmas─▒n─▒ ├Ânleyece─čini vurgulayan Tahta, kesim i┼člemlerinde kullan─▒lacak aletlerin temizli─čine de dikkat etmek gerekti─čini kaydetti. Kurbanl─▒klar─▒n ve etlerin kesiminde kullan─▒lacak b─▒├žaklarda paslanmaz ├želik tercih edilmesini ├Âneren Tahta, etin de─čece─či y├╝zeylerin de kolay temizlenebilir olmas─▒n─▒n ├Ânemine i┼čaret etti.

Karkas─▒n par├žaland─▒─č─▒ alan ile i├ž organlar─▒n temizlendi─či ve par├žaland─▒─č─▒ alanlar─▒n ayr─▒ olmas─▒ gerekti─čini vurgulayan Tahta, ┼č├Âyle konu┼čtu:

“Kesim ├Âncesinde hayvanlara son 6 saat yemek yedirilmemesi, kesim s─▒ras─▒nda hayvan─▒n sindirim sisteminin bo┼č olmas─▒n─▒ sa─člayaca─č─▒ndan kesimin hijyenik olmas─▒na yard─▒mc─▒ olacakt─▒r.┬áKesim ├Âncesi hayvanlar─▒n yorgun olmas─▒, kesim sonras─▒nda etlerinin daha az dayan─▒kl─▒ olmas─▒na sebep olur. Bu nedenle kesime al─▒nacak hayvanlar ┼čehir d─▒┼č─▒ndan ta┼č─▒tlarla getirilmi┼čse yaz─▒n 12-14 saat, k─▒┼č─▒n 10 saat dinlendirilmelidir. Kesim ├Âncesi hayvanlar─▒n stresli olmamas─▒, kesim sonras─▒ etin yumu┼čakl─▒─č─▒ a├ž─▒s─▒ndan ├Ânemlidir.”

“KANIN AKITILMASI ├ľNEML─░”

─░sa Tahta, kesim s─▒ras─▒nda hayvan─▒n v├╝cudundaki kan─▒n tamam─▒n─▒n ak─▒t─▒lmas─▒n─▒n da m├╝mk├╝n olamayaca─č─▒na de─čindi. En fazla kan ak─▒┼č─▒n─▒ bo─čazlanarak kesme ve ba┼č a┼ča─č─▒ asma y├Ântemiyle sa─čland─▒─č─▒n─▒ belirten Tahta, “Kan─▒n m├╝mk├╝n oldu─čunca ak─▒t─▒lmas─▒, etin dayan─▒kl─▒l─▒─č─▒ a├ž─▒s─▒ndan ├Ânemlidir.” dedi.

┬áKesimden sonra da ette birtak─▒m biyokimyasal olaylar geli┼čebildi─čini ifade eden Tahta, ┼č├Âyle devam etti:

“Etin istenilen yumu┼čakl─▒k, tat ve kokuda olabilmesi i├žin bu biyokimyasal olaylar─▒n olu┼čmas─▒na izin vermek gerekir. S─▒cak et faz─▒ kesimden hemen sonra olu┼čur ve bunun i├žin 4-6 saat s├╝re ge├žmesi gerekir.┬á├ľl├╝m sertli─či, kesimden 6-10 saat sonras─▒nda olu┼čur.┬áTam olgunlu─ča ise kesimden 20-24 saat sonra ula┼č─▒l─▒r. Dolay─▒s─▒yla kesildi─činde sert, elastik yap─▒da olan et, tam olgunluk a┼čamas─▒nda istenilen yumu┼čakl─▒─ča ve aromaya kavu┼čur. Bunun i├žin bir g├╝n beklemek yerinde olur. Kesim i┼čleminin ard─▒ndan etler par├žalanarak temiz kaplara al─▒nmal─▒, ilk 10-12 saat temiz, serin bir yerde ├╝zerileri kapal─▒ ama havadar bir ortamda bekletilerek s─▒cakl─▒─č─▒n─▒n oda s─▒cakl─▒─č─▒na (16-20 santigrat derece) gelmesi sa─članmal─▒, sonras─▒nda ise buzdolab─▒na al─▒nmal─▒d─▒r.”

SIZAN ET─░N SUYUNA D─░KKAT!

─░sa Tahta, ku┼čba┼č─▒ ve par├ža etlerin ortalama 4 derecede buzdolab─▒nda 3-5 g├╝n, derin dondurucuda ise eksi 18 derecede 6-12 ay saklanabilece─čini bildirdi.

K─▒yma ve sakatat─▒n buzdolab─▒nda 1-2 g├╝n, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilece─čine de─činen Tahta, “Etler, dondurulma ├Âncesi m├╝mk├╝nse tek kullan─▒ml─▒k paketler halinde saklanmal─▒d─▒r. Buzdolab─▒ po┼četi veya stre├ž film ile paketleme yap─▒labilir.” dedi.

Etlerin buzdolab─▒nda kapal─▒ ambalajlarda saklanmas─▒ gerekti─čini kaydeden Tahta, ┼čunlar─▒ s├Âyledi:

“Buzdolab─▒ po┼četi ya da kapakl─▒ paslanmaz ├želik, cam, g─▒da ile temas edebilir plastik kaplar olabilir. Buzdolab─▒nda ├ži─č etlerin, do─črudan t├╝ketime haz─▒r peynir, y─▒kanm─▒┼č sebze gibi g─▒dalar ile temas─▒ ├Ânlenmelidir.┬áDondurulmu┼č etler, buzdolab─▒n─▒n so─čutucu b├Âl├╝m├╝nde, mikrodalga f─▒r─▒nda veya do─črudan pi┼čirmeye alarak ├ž├Âz├╝nd├╝r├╝lmelidir. Oda s─▒cakl─▒─č─▒nda ├ž├Âz├╝nd├╝rme uygun de─čildir.┬áBuzdolab─▒nda ├ž├Âz├╝nd├╝rme i┼člemi s─▒ras─▒nda paketin alt─▒na bir kap konularak s─▒zan et suyunun buzdolab─▒na ve di─čer g─▒dalara bula┼čmas─▒ ├Ânlenmelidir.”

Kavurma i┼čleminin kurban etinin dayan─▒kl─▒ hal getirilmesi i┼člemlerinden en geleneksel olan─▒ oldu─čunu belirten Tahta, kavurmalar─▒n da buzdolab─▒ s─▒cakl─▒─č─▒nda 6 aya kadar saklanabilece─čini kaydetti.

ET─░KETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLA┼×

izmir escort bursa escort izmir bayan escort etiler escort antalya escort izmir escort bayan izmir escort bursa escort bursa escort k─▒zlar istanbul escort bayan gaziantep escort istanbul escort escort istanbul