Advert
Adana FM

En sağlıklı yemeklik yağlar

Farklı yağlar sağlıklı bir diyete nasıl etki eder? Her şey yağın içeriğine göre değişir. Yağ, yenildiğinde tokluk hissi ve keyif verir, fakat …

Farklı yağlar sağlıklı bir diyete nasıl etki eder? Her şey yağın içeriğine göre değişir. Yağ, yenildiğinde tokluk hissi ve keyif verir, fakat aynı zamanda besinsel faydalar da sağlar. Yağlar, çeşitli şekillerde hareket eden yağ asitlerinden oluşur, ancak hormonların gelişmesi, yağda çözünen vitaminlerin taşınması ve emilmesi ve vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olmak için anahtardırlar.

İşte en sağlıklı yemeklik yağlar.

Zeytinyağı

En iyi çok yönlü yağ, zeytinyağıdır. Hemen hemen her türlü pişirme için kullanabilirsiniz. En sağlıklı tip sızma zeytinyağıdır (EVOO). Kan basıncınızı düşürmenize ve iltihapla savaşmanıza yardımcı olabilir. Kan damarlarınızın sağlığını iyileştirerek ve kan pıhtılarını önleyerek kalp hastalığı riskinizi azaltır. Sızma zeytinyağı ayrıca hücre hasarını önleyen antioksidanlarla doludur.

Avokado yağı

Avokado yağı, soğuk (salatalarda, daldırmalarda veya smoothielerde) ve sıcak (ızgara, fırınlama) yemekler için kullanılabilir. Avokado yağı, sağlık açısından birçok faydası olan oleik asit bakımından zengindir. Sebzelerle yediğinizde, aldığınız antioksidan miktarını artırabilir. İltihaplanmayı ve artrit semptomlarını azaltabilir. Ve dişeti hastalığına yakalanmanızı engelleyebilir.

Keten tohumu yağı

Dumanlanma noktası (yanmaya başladığı sıcaklık) yemek pişirmek için çok düşük olmasına rağmen, keten tohumu yağı salatalar, daldırma ve smoothieler için akıllı bir seçimdir. Omega 3 alımını artırmanıza yardımcı olur. Keten tohumu yağı içindeki alfa linolenik asit (ALA), kalp için iyidir ve hatta kan basıncını düşürebilir.

Kanola yağı

Doymuş yağ oranı düşüktür, ancak tekli doymamış yağ oranı yüksektir (zeytinyağı gibi). Ve vücudunuzun emdiği kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek fitosterollere sahiptir. Aynı zamanda iyi bir omega 3 kaynağıdır ve kalp dostudur.

Badem yağı

Tekli doymamış yağ ve E vitamini bakımından yüksektir. Rafine badem yağı yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir, bu nedenle kızartma gibi yüksek ısıda pişirme için iyidir.

Ceviz yağı

Yüksek ısıda yemekler için kullanmamalısınız, ancak ceviz yağının aroması, sebzeler üzerinde veya soslarda lezzetli bir seçimdir. Kalbinize ve cildinize yardımcı olan çok sayıda alfa linolenik asit (ALA) içerir.

Hindistancevizi yağı

Düşündüğünüz kadar sağlıklı değildir. Hindistancevizi yağı çoğunlukla doymuş yağdır ve LDL kolesterolü yükseltir. Kalp için kötüdür ve neredeyse hiç vitamin ve mineral içermez. Zeytin ve kanola gibi doymamış yağlara sadık kalmak en iyisidir.

Yer fıstığı yağı

Yer fıstığı yağı ile pişirmeye karar verirseniz, soğuk preslenmiş versiyonu rafine edin. Soğuk preslenmiş, kalbinizi korumaya yardımcı olan bir antioksidan olan E vitamini gibi daha fazla besin maddesi tutar. Yer fıstığı yağı da çok yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir. Bu nedenle yüksek ısıda pişirme için popüler bir seçimdir.

MCT Yağlar

Orta zincirli trigliseritlerin (bir tür yağ) kısaltılmasıdır. Sağlıklı bir yağ artışı için smoothielere ve salata soslarına ekleyebilirsiniz. Araştırmalar, daha az tüketilmesi gerektiğini gösteriyor, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ