Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4175

EURO

34,8410

ALTIN

2.431,26

BIST

10.082,77

Bütçenizi planlarken bu formülü tercih edin

Uzmanlar, bütçe planlarken sıkça kullanılan 50/30/20 yönteminin artık çok işe yaramadığını söylerken bunun yerine ne yapılması gerektiğini açıkladılar.

Bütçenizi planlarken bu formülü tercih edin

ABD eski senatörü Elizabeth Warren tarafından önerilen 50/30/20 yöntemi bir zamanlar bütçe için “altın standart” olarak lanse edilmiş, uygulayanları güçlü bir finansal gelecek için güçlendirirken aynı zamanda günlük hayatlarından keyif almalarına olanak tanımıştı.

Kızı Amelia Warren Tyagi’nin 2006 tarihli “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan” adlı kitabında popüler hale getirdiği sistem kapsamında, çalışanlar gelirlerinin %50’sini sabit giderlerine, %30’unu da eğlence ve isteklere harcarken kalan %20’yi de tasarrufa ayırıyor.

Ancak devam eden enflasyonun ortasında, geçim sıkıntısı çektiklerini söyleyen aileler için 50/30/20 yöntemi artık uygulanabilir olmaktan çıkıyor.

Mali uzmanlar da bu görüşe katılıyor ve bazı kişilerin yüzdeleri artık 60/30/10’a göre ayarlamanın zamanının geldiğini söylüyor.

Son yıllarda konut maliyetleri hızla artarken, çoğu insan vergi sonrası kalan net maaşlarının yarısından fazlasını yalnızca kira veya ipotek ödemelerine harcadıklarını söylüyor. Ayrıca gıda, gaz ve kamu hizmetleri gibi diğer temel ihtiyaçların balon gibi yükselen maliyetleri de var.

Uzmanlar, tasarruf yöntemleri konusunda hâlâ bilgili olduğunuz sürece, bu tür fahiş harcamalar karşısında mali durumunuzda esnek olmanın sorun olmadığını öne sürüyor.

American College of Financial Services varlık yönetimi profesörü Michael Finke, “İşe yeni başlayan genç bir yetişkinseniz, 60/30/10 gayet iyi. Orta yaşa ulaştığınızda tasarruf oranını kademeli olarak artırabilirsiniz.”

Tasarruf kısmını yüzde 20’den yüzde 10’a düşürmek zorlayıcı görünse de Finke, özellikle zor koşullarda, gelirinizin yüzde 6’sı kadar küçük bir kısmını bile tasarruf etmenin sorun olmayacağını söylüyor.

Bu arada, bazı uzmanlar da maaş bütçesindeki “eğlence ve istekler” kısmını azaltmanın faydalarını keşfettiler.

Örneğin 25 yaşındaki Chrissie Milan, parasını “gereksizce” harcadığı dört basit şeyi keserek bu yıl 259 bin TL (8.000 dolar) tasarruf etmeye hazır olduğunu söylüyor.

Kıyafetlere ayda 6.470 TL (200 dolar) harcamayı bıraktı ve ofiste çalışırken kahve ve öğle yemeği almamayı da tercih etti. İkinci taktik ise ona ayda 9.700 TL (300 dolar) kazandırıyor.

Son olarak genç adam, dışarıda şık yerlerde akşam yemekleri yemeyi kestiğini ve evde yemek yapmayı tercih ettiğini belirtti.

ETİKETLER: