Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4375

EURO

34,7411

ALTIN

2.439,70

BIST

9.915,62

Denizanası uyarısı: Ölü bile olsa dokunmayın

Prof. Dr. Deniz Ayas, Mersin’de sahillerde yoğunlukla görülen ölü denizanalarına karşı “Bunlar ‘göçmen denizanası’ adı verilen zehirli tür. Uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Ölü bile olsa dokunmayın” sözleriyle uyardı.

Denizanası uyarısı: Ölü bile olsa dokunmayın

Mersin’de son günlerde binlerce ölü denizanası Erdemli ve Silifke ilçesi sahillerine vurdu. Vatandaş tedirgin oldu, belediye ekipleri denizanalarını toplamak için yoğun mesai yaptı.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, türün ‘göçmen denizanası’ olarak adlandırılan ‘rhopilema nomadica’ ve zehirli olduğunu belirterek, Samandağ’dan Anamur’a kadar açık denizde yoğun şekilde bulunduğunu, dalga yoluyla kıyılara geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Ayas “Denizanaları planktonlarla ve küçük balıklarla besleniyor. Ortamda yeteri kadar planktonlarla beslenen balık türleri olmazsa denizanalarının popülasyonu artar. Bununla beslenen deniz kaplumbağaları, caretta carettalar var. Yeteri kadar caretta olursa denizanalarının popülasyonlarının azalacağını düşünüyoruz. Her sene bu dönemlerde sahillerimize denizanaları vuruyor. Bunlar dalga ve akıntılarla sahile yönleniyor” dedi.

Denizanası türünün kontrol altına alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayas, “Geçmişte Mersin Körfezi’nde turizm faaliyetini ciddi şekilde etkilemişti. Yazın turizm sezonunda sahillerde olması ciddi bir turist kaybına neden olabilir” diye konuştu.

“CİDDİ LEZYONLAR OLUŞABİLİR”

Zehirli denizanalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydeden Ayas, şunları söyledi:

“Bununla ilgili ciddi yaralanmalar da olabilir. Vatandaşlarımız eğer sahillerde denizanaları ile karşılaşırlarsa kesinlikle dokunmamaları gerekir. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmayın. Bunlar insan derisi ile temas ettiğinde patlayıp çeşitli zehirli sıvılar bırakabilir. Ciddi lezyonlar oluşabilir. Alerjik reaksiyonu olan kişilere solunum güçlüğü problemi yaratabilir. Eğer temas durumunda ise tatlı su yerine deniz suyuyla yıkanması gerekir. Eğer bulabiliyorsa sirke iyi bir çözüm. Tabii en iyi yol sağlık kuruluşuna müracaat etmek. Denizanalarının olduğu denize de girilmemesini tavsiye ediyoruz. Çünkü bıraktıkları sıvılar olabilir.”

ETİKETLER: