Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4375

EURO

34,7411

ALTIN

2.439,70

BIST

9.915,62

Hibrit ne demek? Üniversitelerde hibrit eğitim nasıl olacak?

Hibrit kelimesinin anlamı, üniversitelerin bugün hibrit eğitim modeliyle yeniden eğitim öğretime başlamasının ardından sorgulanmaya başladı. YÖK tarafından alınan kararla birlikte, depremler nedeniyle online eğitime geçen üniversiteler bugün ilk kez yüz yüze eğitim verecek. Peki, hibrit ne demek? Üniversitelerde hibrit eğitim nasıl olacak?

Hibrit ne demek? Üniversitelerde hibrit eğitim nasıl olacak?

Hibrit, üniversitelerde bugün yüz yüze eğitimin başlayacak olması sebebiyle en çok merak edilen kelimeler arasında yer almaya başladı. Hem uzaktan hem de yüz yüze olarak eğitim alma anlamında kullanılan hibrit eğitim modelinin ayrıntıları sorgulanıyor. İşte üniversitelerde hibrit eğitim hakkında bilgiler.

HİBRİT NEDİR?

Hibritin kelime anlamı melezdir. TDK sözlüğünde “Hibrit” kelimesinin Fransızca “Hybride” kelimesinden Türkçe’ye geçtiği belirtiliyor. Hibrit kelimesinin teknolojideki anlamı ise “İki farklı güç kaynağının bir arada bulunması.” olarak tanımlanıyor.

HİBRİT EĞİTİM NE DEMEK?

Hibrit eğitim, karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır.

Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

Harmanlanmış öğrenme geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir.

Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.

ÜNİVERSİTELERDE HİBRİT EĞİTİM BUGÜN BAŞLIYOR

Üniversitelerde 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere hibrit eğitim başlıyor.

Bazı üniversite rektörlerinden alınan bilgiye göre, bir yandan uzaktan eğitim devam ederken bir yandan da isteyen öğrenciler için devam şartı olmadan yüz yüze eğitime katılabilecek.

YÖK’ün kararının ardından, üniversite yönetimleri, bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin detayları belirledi.

Yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler, çevrim içi ortamda sınıflardaki eğitimi takip edebilecek.

Çevrim içi dersleri takip edemeyen öğrenciler için yüz yüze derslerdeki materyalleri ve sesli anlatımları daha sonra izlenmek üzere kayıt altına alan üniversiteler eş zamanlı olmayan bazı uzaktan öğretim yöntemlerini uygulayabilecek.