Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4375

EURO

34,7411

ALTIN

2.439,70

BIST

9.915,62

İlk teravih namazı ne zaman? İl il teravih saatleri…

Ramazan ayının başlangıcından itibaren her gece camilerde kılınan bir nafile (isteğe bağlı) namaz teravih namazı, yatsı namazından sonra ve Vitir namazından önce kılınıyor. Ramazan ayının ilk teravih namazı 10 Mart 2024 Pazar günü kılınacak. Ramazan ayı sonuna dek devam edecek olan, 20 rekat olarak kılınan Teravih namazı 30 gün boyunca camilerde kılınacak.

İlk teravih namazı ne zaman? İl il teravih saatleri…

Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca rahatlama amacıyla kılınıyor. “Rahatlatmak, dinlendirmek” anlamına gelen “tervîha” kelimesinin çoğulu olan “terâvîh” ismi, bu namazın kılınmasından sonra insanların dinlenmiş ve rahatlamış olmalarına atfen verilmiştir. Her iki rekatta selam verilerek kılınan teravih namazının ilk Ramazan ayının başlamasıyla kılınacak.

İLK TERAVİH NE ZAMAN?

On bir ayın sultanı Ramaza’nın ilk teravih namazı 10 Mart 2024 Pazar günü kılınacak, 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer’in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer’in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır.

Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

TERAVİH NAMAZI HÜKMÜ NEDİR?

Terâvîh namazı Ramazan ayında, yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nâfile namazın ismidir.

Hadisi şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen bu namaza dört rek‘atta bir dinlenme amacıyla biraz araverildiğinden “terâvîh” denmiştir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 177-178 [761]). Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1 [2009]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 173-175 [759-760]) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazını dört rek’atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek’atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek’atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.