Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4375

EURO

34,7411

ALTIN

2.439,70

BIST

9.915,62

Koparmanın cezası 109 bin 593, dozerle yok etmenin cezası yok

Nesli tükenme tehlikesi olan kum zambaklarını koparanlara 109 bin 593 TL para cezası verilirken, İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak sahilinde Antik …

Koparmanın cezası 109 bin 593, dozerle yok etmenin cezası yok

Nesli tükenme tehlikesi olan kum zambaklarını koparanlara 109 bin 593 TL para cezası verilirken, İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak sahilinde Antik liman inşaatları sırasında yaklaşık 2 dönümlük bir alanda bulunan Kum Zambaklarının kepçeler tarafından tamamen yok edilmesi doğa dostlarını isyan ettirdi.

Ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen ve nesli tehlike altında bulunan Amaryllidaceae familyasına ait, Pancratium maritimum cinsi doğal Kum Zambaklarının dozerlerle ve bilinçsiz tatilciler tarafından yok edilmesi doğa dostlarını isyan ettirdi. Büyük ve Küçük Menderes Havzalarındaki kıyı kumullarının nadir bitkileri olan Kum Zambaklarının koparılması, köklenerek götürülmesine 109 bin 593 TL ceza verilirken, Selçuk’un Pamucak sahilinde Antik liman inşaatı sırasında yaklaşık 2 dönümlük alanda onlarca kum zambağının yok edildiğini açıkladı.

“KEPÇELER YOK ETTİ”

Bölgede kum zambaklarının en yoğun yetiştiği alan olan Efes Selçuk Pamucak sahilindeki kumullarda önemli derece tahribat yaşandığını belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği EKODOS Başkanı Bahattin Sürücü, şu ifadeleri kullandı;

*Antik limanın kuzey bölgesindeki kum zambakları ATV türü motorlu araçlar ve insan baskısıyla tamamen bitmiş. Antik limanın güneyinde yoğun bir şekilde görülen kum zambakları da ne yazık ki her yıl giderek azalıyor.

*Antik liman inşaatları sırasında yaklaşık 2 dönümlük bir alanda bulunan kum zambakları kepçeler tarafından tamamen yok edilmiş. Bu yıl yaptığımız izlemelerde, Dereli kamping ile Efes Selçuk Belediye tesisleri arasında bulunan kum zambaklarının oldukça azaldığı ve tahribata uğradığı gözlendi.

*Efes Selçuk Belediyesinin önemli bir alana yapmış olduğu çitler ve dikenli teller ne yazık ki parçalanmış, kum zambakları ezilerek tahribata uğradığı görüldü.

“ALAN HOYRATÇA KULLANILIYOR”

Hiçbir koruma tedbiri olmadığından alana gelen ziyaretçilerin kum zambaklarının üzerine basarak geçtiğini, çadır kurup çöplerini ve tüm eşyalarını gelişi güzel atarak alanı hoyratça kullandığını söyleyen Sürücü, “Kum zambağı sayısındaki bu hızlı düşüşün ana sebebinin yoğun, kontrolsüz ve bilinçsiz gerçekleştirilen rekreasyonel faaliyetler olduğu açıkça görülüyor. Günübirlik olarak yoğun insan baskısı altında olan kum zambakları, eğer doğru önlemler alınamazsa geleceği tehlike altında. İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklığı ve yaz sıcaklığını yoğun yaşadığımız bugünlerde, susuzluğa aldırmadan zarafeti temsil eden beyaz görünümü ve hoş kokusuyla kumulların üzerinde bembeyaz çiçeklerini açan ve bizlere görsel bir şölen sunan kum zambaklarını koruyamazsak ne yazık ki yok olacaklar” dedi.

“BÜTÜNCÜL KORUMA ŞART”

Kum Zambaklarının korunmasının tek bir kurumun başarabileceği bir uygulamayla mümkün olmayacağının altını çizen EKODOSD başkanı Sürücü, şu ifadeleri kullandı;

“Zaten hiçbir kurum da buna yanaşmayacaktır. Bütüncül bir koruma için işbirliği şarttır. Başta Doğa Koruma ve Milli Parklar olmak üzere, alanın bir bölümü doğal sit olması dolayısıyla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Efes Selçuk Belediyesi, kum zambaklarıyla ilgili çalışan akademisyenler, üniversitelerin peyzaj mimarları, alandaki işletmeler ve konuyla ilgili çalışan STK’lar bir an önce bir araya gelerek bir eylem planı hazırlamalı. Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde bahse konu olan kurumların katılacağı hem alan ziyareti hem de bir toplantının yapılması son derece yararlı olacaktır.”