Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4375

EURO

34,7411

ALTIN

2.439,70

BIST

9.915,62

Kuşadası’nda yelkovan kuşları ölü bulundu

Kuşadası’nda 20’den fazla Yelkovan kuşunun ölü bulunması doğa dostlarını harekete geçirdi.

Kuşadası’nda yelkovan kuşları ölü bulundu

Kuşadası’’n Güzelçamlı Mahallesi’ndeki Kocagöl Plajı’nda kuşların kumsala ölü olarak vurduğu ve denizde de su yüzeyinde olduğu bilgisine ulaşan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ekipleri, bölgede araştırma yaptı.

Vatandaşların 15 ölü kuşu gömdüklerini öğrenen ekipler, 8 kuş ölüsüne daha rastladı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kuşların yelkovan (puffinus yelkouan) ve boz yelkovan (calonectris borealis) türlerine ait olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Sürücü, “Yelkovan kuşlarını Milli Park ve Samos Adası arasındaki Dilek Boğazı’nda gruplar halinde gözlemliyoruz. Grup şeklinde ölen bu kuşların da muhtemelen hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp boğulduklarını tahmin ediyoruz. Özellikle Dilek Boğazı’nın batısından başlayarak körfezin güney bölgesine kadar olan alanın böyle nadir kuş türleri, Tırtak türü yunuslar ve deniz kaplumbağaları için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın denizel alan sınırlarının genişletilerek bütüncül olarak korunması türlerin geleceği açısından da çok önemlidir” diyerek, özellikle trol teknelerinin Dilek Boğazı’nda av yapmalarının engellenmesinin, boğazın zengin biyolojik çeşitliliğinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayacağını dile getirdi.

“KİRLİLİK, SAYILARINI AZALTIYOR”

EKODOSD’un bilim danışmanı olan, Ornitolog Doç. Dr. Ortaç Onmuş da yelkovan kuşlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Yelkovanlar ülkemizde tüm denizlerde yaygın olarak görülen bir kuş türü olsa da özellikle İstanbul Boğazı’nda sıklıkla görülmesi nedeniyle İstanbul civarında yaşadığı bilinen deniz kuşlarıdır. Her yıl on binlerce yelkovan kuşu, Çanakkale ve İstanbul Boğazı’nı çok defa geçerek, Karadeniz’de beslenip kışlıyor. İnsan kullanımından uzak kayalık ve ıssız adalarda ürüyor. Üreme yerine sadece gece yarısı karanlıkta sessizce gelip hava aydınlanmadan tekrar gidiyor. Temel besini küçük sardalye, hamsi ve gümüş balığı gibi küçük balıklar. Denizdeki balık yağı kokusunu 30 kilometre öteden aldıkları biliniyor. En büyük sorunları paragat avcılığı ve balıkçıların gece ışıkla balık avlamaları. Paragatlara takılı küçük balıkları yedikleri için, balıkçı iğneleriyle ölüyorlar. Yelkovan kuşları, denize atılmış plastiklerin üstüne balık kokusu sinmiş olanları yiyerek bağırsak ve mide tıkanmasından ölüyor. Denizlerimizde Yelkovan kuşu sayısı, azalan balık ve kirlenen denizle birlikte hızla azalıyor.”