Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,4375

EURO

34,7411

ALTIN

2.439,70

BIST

9.915,62

Türkiye’den İsrail’e Batı Şeria tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, İsrail’in Batı Şeria’da konut inşa etme planını onaylamasına tepki gösterdi. Keçeli, “İsrail makamlarının, bugün onayladığı plan, Filistin topraklarındaki işgalin daha da genişletilmesi anlamına gelmektedir. Bu eyleme derhal son verilmelidir” dedi.

Türkiye’den İsrail’e Batı Şeria tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail’in Batı Şeria’da 3 bin 500 yeni yasa dışı konut inşasını onaylamasına tepki gösterdi.

Keçeli, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “İsrail makamlarının, Batı Şeria’da 3 bin 500 konut inşa edilmesine yönelik olarak bugün onayladığı plan, Filistin topraklarındaki işgalin daha da genişletilmesi anlamına gelmektedir. Bu eyleme derhal son verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

İsrail’in uluslararası hukuku daha fazla ihlal etmesine engel olabilmek için işlediği suçların en doğru terminolojiyle tanımlanması gerektiğini vurgulayan Keçeli, Batı Şeria’daki işgal faaliyetlerinin uluslararası toplum tarafından “yasa dışı yerleşim” olarak adlandırılmasının yeterli olmadığını belirtti.

Keçeli, “Söz konusu olan, hukuken Filistin halkına ait topraklara İsrail tarafından zorla el konulmasıdır” ifadesini kullandı.

İSRAİL’İN YASA DIŞI YERLEŞİM FAALİYETLERİ

İsrail’de aşırı sağcı Yerleşim ve Ulusal Vizyon Bakanı Orit Strock, bugün 3 bin 500 yeni yasa dışı konutun inşasını onayladıklarını doğrulamıştı

İsrailli Bakan, “Bu topraklara sahip olduğumuz için vatanımızı inşa edeceğiz. Ülkemiz tüm yıkımlara rağmen inşa edilecek. Vatanımızı irademizin gücüyle inşa edeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail, 26 Şubat 2023’te Ürdün’ün Akabe kentinde, 19 Mart 2023’te de Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde Filistin, Ürdün, ABD ve Mısır’ın katılımıyla düzenlenen toplantılarda yerleşim faaliyetlerini bir süreliğine durdurmayı kabul etmişti.

İsrail’in verdiği sözlere rağmen 2023’te yerleşim faaliyetleri, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs’teki hakimiyeti ve burada inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.