Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,3744

EURO

34,7922

ALTIN

2.438,64

BIST

10.082,77

Mısır’daki devalüasyon Türk tekstilcileri heyecanlandırdı

Mısır lirasının son bir haftada yüzde 40 devalüe olmasının ardından ülkedeki ucuz emek ve zayıf para birimi nedeniyle Türk tekstilciler yatırımlarını Mısır’a kaydırmak konusuna sıcak bakmaya başladı.

Mısır’daki devalüasyon Türk tekstilcileri heyecanlandırdı

Türk tekstil üreticileri, Kuzey Afrika ülkesinin zayıf para birimi ve reform vaatleri nedeniyle üretim yatırımlarını Mısır’a kaydırmayı değerlendirmeye başladı.

Dünyanın yedinci en büyük hazır giyim ihracatçısı olan Türkiye’deki tekstilciler, asgari ücret zammı ve değerli olduğunu ileri sürdükleri Türk lirasındaki seviyeden olumsuz etkilendikleri iddiasında.

ABD’li finans ajansı Bloomberg’te Taylan Bilgiç imzasıyla yayımlanan “Mısır lirasındaki düşüş Türkiye tekstilcilerine yeni bir sığınak sağladı” başlıklı haberde tekstilciler değerli Türk lirası, düşük enerji maliyetleri ve asgari ücret artışı gibi sebeplerle yatırımlarını Mısır’a yöneltebileceklerini söyledi.

Mısır’ın alternatif bir üretim üssü olarak ortaya çıktığını belirten Türk işadamları, geçen hafta Mısır para biriminde yaşananyaklaşık yüzde 40’lık düşüşü ve düşük enerji maliyetlerini gerekçe gösterdi.

DEĞERSİZ MISIR LİRASI VE UCUZ EMEK CAZİBESİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin hazır giyim bölümü başkanı Şeref Fayat’a göre Mısır’ın politika değişiklikleri Kuzey Afrika ülkesini Türkiye’nin zorlu bir rakibi haline getirdi ve orada yatırımları olan şirketler şimdiden tesislerinde olası genişlemeleri değerlendirmeye başladı.

Fayat’a göre, yıllarca süren sert düşüşlerin ardından para biriminin göreceli gücü, üreticilerin maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmasını imkansız hale getiriyor. Merkez Bankası içinse lirayı sabit tutmak enflasyonu dizginlemenin anahtarlarından biri.

Fayat, “Türkiye çok pahalı hale geldi. Konuştuğum iş insanları işçi çıkardıklarını söylüyor. Döviz kurunun baskı altında olmadığı bir noktaya gelmesi gerekiyor” dedi.

YATIRIMLAR GENİŞLEYEBİLİR

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya ise Mısır’la rekabet edebilmek için liranın yaklaşık dörtte bir oranında düşmesi gerektiğini söyledi. Kaya, “Yine de Kuzey Afrika ülkesine yatırım yapmak bir günde olabilecek bir şey değil” dedi.

Öte yandan Mısır’daki yatırımcılar uzun zamandır özel teşebbüsün devlet kurumları tarafından dışlandığından şikayet ediyor. Mısır’a sağladıkları finansmanı önemli ölçüde artıracak olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da bu durumun değişmesi için bastırıyor.

TEKSTİL DEVİ MISIR’A SICAK BAKIYOR

Mısır’da halihazırda yatırım yapmış olanlar için de son değişiklikler genişlemeyi cazip hale getiriyor.

Zara, Lacoste ve Tommy Hilfiger gibi küresel markaların Türk üreticisi olan Yeşim Grup, 2008’den bu yana Mısır’da üretime yatırım yapmıştı. Şirketin CEO’su Şenol Sankaya, yatırımlarını artırmayı düşünebileceklerini söyledi.

Sankaya, Mısır ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması ile Türkiye’dekinin yaklaşık yüzde 30’u olan işgücü maliyetlerinin Mısır’da üretimi teşvik eden avantajlar olduğunu söyledi.