Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,2672

EURO

35,1122

ALTIN

2.468,34

BIST

10.319,96

Merkez Bankası Başkanı enflasyon raporunu açıklıyor

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bu yılın 3. enflasyon raporunu açıklıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap …

Merkez Bankası Başkanı enflasyon raporunu açıklıyor

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bu yılın 3. enflasyon raporunu açıklıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022’nin üçüncü enflasyon raporunu gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında açıklıyor.

TCMB’nin yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin 19,6 puanlık güncellemeyle yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltildiğini bildirmişti.

Kavcıoğlu’nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

“Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ve etkileri, halen devam eden pandemiden kaynaklanan enerji arz kısıtları ve tedarik zinciri aksamaları, küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.

Rusya-Ukrayna çatışmasının Euro bölgesi başta olmak üzere, enerji emtia tedariki ile fiyat ve ticaret kanalları üzerinde olumsuz etkisinin artarak sürüyor olması, küresel iktisadi  görünümü için risk teşkil etmektedir.

Ayrıca enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği beklentisi ile alınan ve ülkeler arasında önemli farklılık gösteren para politikası kararları finansal koşullarda belirsizliğe yol açarak küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir.

Enerji ve emtia fiyatları arz koşulları ve tedarik sürelerinde göreli bir iyileşme söz konusudur.

Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Küresel enflasyonda güçlü seviye devam etmektedir.

Bu gelişmeler küresel enflasyondaki yüksek seviyelerin kalıcılığı konusundaki endişeleri de güçlendirmektedir.

Yaşanan büyük arz şoklarına rağmen yurt içi iktisadi faaliyet kesintisiz devam etmektedir. Pandemi sonrasında hızla normalleşen ve imalat sanayi öncülüğünde dış ticarette dönüşüm geçiren Türkiye ekonomisi yüzde 2022 birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,3 büyümüştür. Net ihracat büyümeye pozitif katkı sağlamaya devam etmiştir.

Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Bu sürecin yansıması olarak cari dengedeki iyileşme eğilimi devam etmektedir.

‘EMTİA FİYATLARI DÜŞÜNCE CARİ FAZLA VERECEĞİZ’

Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.

Bu durum Türkiye ekonomisi için yeni bir dönemin başlangıcına, enerji ve emtia fiyatları normalleştiğinde kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği, ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir.”