Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,2783

EURO

35,0290

ALTIN

2.472,37

BIST

10.542,76

Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde bulundu: Heyecan verici çalışma

Mersin’de Soli Pompeipolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazılarda Helenistik döneme ait olduğu değerlendirilen anıtsal yapının kalıntılarına …

Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde bulundu: Heyecan verici çalışma

Mersin’de Soli Pompeipolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazılarda Helenistik döneme ait olduğu değerlendirilen anıtsal yapının kalıntılarına ulaşıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı “Bu alan Aratos’un anıtsal mezarının altındaki kutsal alan veya başka bir mezar kalıntısı da olabilir. Bu açıdan çok heyecan verici bir çalışma” dedi.

İzleri milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara uzanan, sütunlarının bir kısmı bugüne kadar korunan, Mezitli ilçesindeki antik kentte 24. dönem kazıları tamamlandı.

Antik kentin sahil tarafında bulunan Soli Pompeipolis Antik Limanı’ndaki kazılarla eş zamanlı yürütülen arkeolojik çalışmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığındaki 10 kişilik ekip tarafından yapıldı.

Ekip, bu sezon Helenistik dönemin ünlü gök bilimcisi ve şairi Aratos’un anıtsal mezarının bulunduğu alanda kazı yaptı.

“ARATOS’UN  ANITSAL MEZARI RESTORE EDİLECEK”

Sezon kazılarında Aratos’un anıtsal mezarının çevresine yoğunlaştıklarını dile getiren Yağcı, “Aratos’un anıtsal mezarının mimarisini de açığa çıkardık. Burası, restorasyona hazır hale geldi. Restorasyon projesi bitirildikten sonra Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne sunulacak. Kuruldan geçmesi halinde Aratos’un anıtsal mezarı restore edilecek” dedi.

Yağcı, çalışmalarda önemli bulgular elde ettiklerini belirterek, “Aratos’un anıtsal mezarının ön tarafında, daha erken döneme ait bir Helenistik yapı kalıntısına rastladık. Bunu da gelecek yıllarda açığa çıkarıp ne amaçla kullanıldığını ortaya koyacağız” ifadesini kullandı.

FOTO: AA

“BU AÇIDAN HEYECAN VERİCİ BİR ÇALIŞMA”

Kalıntılarına ulaşılan yapıyı tüm hatlarıyla ortaya çıkarmayı amaçladıklarını aktaran Yağcı, şöyle konuştu:

“Bu alan anıtsal bir yapı. Deniz seviyesinin 5 metre üstünde. Yapı kalıntıları yer altına kadar gidiyor. Bu alan, Aratos’un anıtsal mezarının altındaki Helenistik döneme ait bir kutsal alan veya başka bir mezar kalıntısı da olabilir. Bu açıdan çok heyecan verici bir çalışma. Önümüzdeki kazı çalışmalarında burası bitirilerek gerçek niteliği öğrenilebilir. Aratos’un anıtsal mezarı önündeki Helenistik mimariyi açığa çıkararak önemli bulgular elde etmeyi planlıyoruz.” (AA)