Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,3901

EURO

34,6511

ALTIN

2.390,33

BIST

10.045,74

Tarım enflasyonu içki piyasasını vurdu

Yüksek üretim maliyetleri ve üzüm fiyatlarındaki yükseliş, geçen yıl içki fiyatlarında da artışlara sebep oldu. 2024’ün fiyat seyrini ise hava durumu ve hasat miktarının belirleyeceği aktarıldı.

Tarım enflasyonu içki piyasasını vurdu

Uzun yılardır devam eden yüksek vergi politikası ile her yıla fiyat artışları giren içki sektörünü son iki yılda düşük rekolte ve yüksek tarım enflasyonu vurdu. Özellikle geçen yıl ve 2024’ün ilk iki ayında bira, şarap gibi kategorilerde büyük zamlar görülürken, 2024’ün geri kalan dönemindeki fiyatları ise mart ayı ve sonrasında gelecek rekoltelerin belirleyeceği belirtildi. 2021’de piyasada kilogramına 6-7 TL ödedikleri üzüme şimdilerde 60-70 TL arasında bir ödeme yaptıklarını aktaran Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, İtalyan ve Fransız içki şirketlerinin ise alımları için ortalama 70 cent ile gibi bir rakam ödediğini, Türkiye’de 3 kat daha yüksek bir rakam ödendiğini aktardı.

TÜKETİM KOKTEYLE KAYIYOR

Tüm dünyada öne çıkan kokteyl içme trendleri nedeni ile sektörde votka, viski ve cin gibi yüksek alkollü içkilerin öne çıktığını kaydeden Kömür, Türkiye’de trendlerdeki farklılığa ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünyada da Türkiye’de de tüketim kokteyl ile beraber daha çok yüksek alkollü içkiye doğru kayıyor, şaraptan ve biradan… Bunun arkasındaki şey kokteylin daha çok tercih edilmesi. Bu olağan bir şey. Türkiye’deki farkı ise tarımsal hammadde fiyatları o kadar arttı ki özellikle şarapta artan maliyetlerin fiyata yansıtılma zorunluluğu oldu. Şu anda ortalama şaraplık üzüm fiyatları yaklaşık 2 Euro bandında. Fransa’da İtalya’da ise 70 cent. Bu enflasyonla alakalı bir şey. En mutsuzu çiftçi zaten.” Geçen yıl hasadın düşük olduğuna işaret eden Kömür, bu yıla ilişkinse “Tamamen üzüm hasadı belirleyici olacak” dedi.

Üretici enflasyonu yüzde 50’nin üstünde

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre alkollü içecekler enflasyonu şubat 2024 itibarıyla yüzde 63.09 seviyesinde. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) ocak ayında yıllık bazda yüzde 57.85 seviyesinde gerçekleşti.

Karkuş üzümü Şırnak’tan Şarköy’e yolculuk yaptı

Geçmiş yıllarda TEKEL’e üzüm tedariki yapan ancak sonrasında 80 yaşındaki bağların yerel üretime döndüğü Şırnak’ın Midin ilçesinden yeniden tedarike başlayan Mey İçki, buradan alınan üzümlerle yeni bir şarap üretimine başladı. Üretilen 1.500 şişe şarap için Şırnak’tan yola çıkan 15.000 ton üzüm Şarköy’deki tesiste şaraba dönüştü. Levent Kömür, hedeflerinin burada üretimin devamlılığını sağlamak olduğunu belirtti. Yaklaşık 7 yıldır Mey İçki Türkiye operasyonlarının başında olan Kömür gelecek aydan itibaren görevini şirketin Pazarlama Direktörü olarak görev yapan Bahar Uçanlar’a devretmeye hazırlanıyor.