Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,2160

EURO

34,7566

ALTIN

2.393,48

BIST

10.276,88

‘Tıp’tan kaçış var…’

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, YKS tercih sonuçları ile öğrencilerin yurt sorununu Sözcü’ye değerlendirdi …

‘Tıp’tan kaçış var…’

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, YKS tercih sonuçları ile öğrencilerin yurt sorununu Sözcü’ye değerlendirdi. Öğretici, tıp fakültelerini tercih edenlerin sayısının tarihin en düşük seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Cem YILDIRIM/ANKARA

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, YKS tercih sonuçları ile öğrencilerin yurt sorununu Sözcü’ye değerlendirdi.

Öğretici, bu yıl bilgisayar ve yazılımla ilgili bölümlerin tercih edildiğini, tıp fakültelerinin ise tarihinin en düşük seviyesi olan 30 bine gerilediğini bildirdi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artması ve doktorların yurt dışında iş araması da bu tercihte etken oldu.

Ekonomik sıkıntı nedeniyle öğrenciler büyük şehirler yerine aynı bölümlerin bulunduğu küçük şehir üniversitelerini tercih ediyor.

Ekonomik durumu iyi olmayan gençlerin konaklayabilmesi için Kredi ve Yurtlar Kurumundan ciddi destek sağlanması gerektiğini kaydeden Öğretici şunları söyledi:

TIP TERCİHİ AZALDI: Devlet üniversitelerinde tıp fakültesini tercih edenler 30 bine geriledi. Geçen sene YKS’ye başvuran aday sayısı 2 milyon 600 binken, bu sene 3 milyon 250 bine yükseldi. Barajın kaldırılması, adayların başvurularının da artmasına neden oldu.

UYGUN MESLEK: Yaşadığımız en büyük sıkıntı, üniversite mezunu olan gençlerin kendi okudukları alanda iş bulamamasıdır. Dolayısıyla doluluk oranları bir başarı kriteri değildir. Önemli olan doluluk değil, ihtiyaca uygun bölümler açmak, ihtiyaca uygun geleceğe yatırım yapan meslek mensuplarını yetiştirmek ve mezun olduğunda da bu gençlerimize iş imkânı sağlamaktır.

BÜYÜK KENTTEN KAÇIŞ: Ülkemizde yaşanan bu ekonomik kriz sebebiyle öğrencilerimiz İstanbul, Ankara ya da İzmir’de aynı bölümü okuyacakken bu bölümü kendi şehrinde ya da daha küçük şehirlerdeki üniversitelerde okumaya yöneldi. Burada da en büyük kriterin ekonomi olduğunu görmekteyiz. Öğrencilerimiz bu ekonomik koşullar nedeniyle mağdur oluyor.