Adana FM
Adana FM

DOLAR

32,3117

EURO

34,7331

ALTIN

2.386,33

BIST

10.276,88

Tozkoparan’da heyecanlandıran keşif: Anıtsal yapı olabilir

Tunceli’nin Pertek ilçesi Tozkoparan köyündeki höyükte geçen yıl başlatılan kurtarma kazısı -devam ediyor. Kazılarda mimari kalıntılar ve çömlek …

Tozkoparan’da heyecanlandıran keşif: Anıtsal yapı olabilir

Tunceli’nin Pertek ilçesi Tozkoparan köyündeki höyükte geçen yıl başlatılan kurtarma kazısı -devam ediyor. Kazılarda mimari kalıntılar ve çömlek parçaları bulundu. Kazının bilimsel danışmanlığını üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, “Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı ve çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu düşündürüyor” dedi.

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel’in başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarına Düzce, Erzurum, Diyarbakır ve Çorum illerindeki çeşitli üniversitelerden akademisyenler danışmanlık yapıyor.

Haftanın belirli günlerinde yapılan çalışmalarda müze personeli arkeolog Özgür Şahin ve beraberindeki sanat tarihçisi, mimar, stajyer öğrenci ve yöre sakinlerinden oluşan 15 kişilik ekip görev alıyor.

Fırça, çapa ve çeşitli aletler yardımıyla çalışan kazı ekibi, Tozkoparan Höyüğü’nde binlerce yıllık olduğu değerlendirilen mimari kalıntıların yanı sıra obsidiyen ve hayvan kemikleri ile çanak ve çömlek parçalarına ulaştı.

FOTO: AA

“ISI YALITIMI İÇİN DE OLABİLİR”

Kazının bilimsel danışmanlığını üstlenen Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yılmaz, “Bu höyükte hangi kültürlerin temsil edildiğini belirlemeye çalışıyoruz. Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı, çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu düşündürüyor. Ama tabii ki bölgenin coğrafyasını düşündüğümüzde ısı yalıtımı için de olabilir. Çok sayıda duvar var ve bunların bir mekan kompleksine ait olduğunu düşünüyoruz, çalışmalarımızı bunu ayırt etmeye odakladık” dedi.

FOTO: AA

“KARAZ KÜLTÜRÜYLE PARALELLİK GÖSTERİYORLAR”

Kazı heyeti üyesi olan Hitit Üniversitesi Dr. Arş. Gör. Mehmet Ozan Özbudak da höyükte buldukları çanak ve çömlek parçalarının Karaz kültürüyle paralellik gösterdiğine işaret etti. Özbudak, “Bununla birlikte Mezopotamya kültürlerinin de burayı etkilediğini çanak ve çömlek verileri üzerinden okuyabiliyoruz. Ayrıca höyükte çok sayıda hayvan kemikleri, çakmak taşı ve obsidyenden yapılmış alet artıklarıyla karşılaştık. Çanak ve çömleklerde bizi en çok şaşırtan şey peynir kabı adını verdiğimiz ve üzerinde çokça delik bulunan kapların varlığı oldu” diye konuştu. (AA)